Welke stof is het beste voor een sportlegging?

welke stof sportlegging is het beste

Wat zijn de beste stoffen voor sportleggings?

Door het alsmaar groeiende aantal online aanbieders van dames sportleggings wordt het steeds belangrijker om vanuit de specificaties een kwaliteits inschatting te kunnen maken. 

De stof verhouding van een sportlegging kun je vergelijken met de motor van een auto. Je kunt een fiat wel verkleden als een ferrari, maar voorzien van een fiat motor zul je nooit rijden als een ferrari.

Ofwel, de sportlegging kan er aan de buitenkant prachtig uit zien en zelfs ook nog wel comfortabel zitten, maar als er geen kwalitatieve, aanvullende, en functionele stof verhouding wordt gebruikt in de productie van de leggings kunnen onderstaande complicaties voorkomen.

Gevolgen van een slechte stof verhouding

 • De sportleggings schijnen door
 • De sportleggings zakken af
 • De sportlegging rekt niet met het figuur mee
 • De vezels van de sportleggings slijten snel
 • De kleuren van de sportleggings vervagen
 • De sportleggings verwerken het zweet niet
 • De leggings houden de warme lucht afkomstig van ons lichaam vast omdat ze niet goed ademenen.

Wat is de stof verhouding?

De stof verhouding van een sportlegging geeft de combinatie van vezels en stoffen aan die in het productieproces van de sportleggings zijn gebruikt, en in welke onderlinge verhouding deze zijn geproduceerd.

Zo geeft de stof verhouding :87% nylon/13% spandex aan dat de sportleggings voor 87% uit nylon bestaan en voor 13% uit spandex.

Door de eigenschappen van de verschillende stoffen te leren kennen, kunnen we aan de hand van de stof verhouding een concrete inschatting maken van de  kwaliteit,duurzaamheid, en functionaliteit.

Gelaagde legging

Gelaagde sportleggings bestaan uit twee individuele kledingstukken die over elkaar gedragen worden.

Deze verschillende kledingstukken overlappen elkaar niet altijd , en door deze overlapping op een strategische en vakkundige manier toe te passen wordt flexibele kleding gecreëerd met het vermogen om met het lichaam mee te rekken.

Door in de praktijk één dikke laag stof te vervangen door twee dunnere stoffen en hierbij lucht op te sluiten tussen de twee lagen in, ontstaat er thermische isolatie waardoor je beschermt blijft tegen koud en slechte weersomstandigheden.

Gelaagde sportleggings zijn uitermate geschikt als winter sportleggings tijdens de koude wintermaanden en kunnen vrijwel het gehele jaar worden gebruikt als hardlooplegging voor in de buitenlucht. 

3 Verschillende lagen stof

Bij vrijwel alle sportkleding worden tenminste 3 lagen toegevoegd aan het productieproces waarbij iedere laag zijn eigen functie heeft.

De binnenste laag is degene die wij tegen onze huid aan voelen en zorgt ervoor dat het zweet wat tijdens de workout veroorzaakt wordt naar de volgende laag wordt vervoerd en vervolgens verdampt, zodat jij in goede omstandigheden de training kunt voortzetten. De  delen van de stof die verantwoordelijk zijn voor deze overdracht noemen we ook wel de ‘wicking-materialen’.

Sportleggings die het vocht niet voldoende afvoeren beschikken in de meeste gevallen slechts over een middenlaag 

De middelste laag heeft een isolerende werking tijdens koude temperaturen, en reguleert verder de temperatuur door de verschillende lagen wel of niet overlappend te gebruiken.

De middelste laag is enorm populair bij producenten omdat door de overlapping van stoffen en het zelf indelen hiervan verschillende eigenschappen kunnen worden toegevoegd met als voornaamste voorbeeld uiteraard de isolerende werking.

De buitenste laag ofwel de schelp laag genoemd heeft als voornaamste reden om ons lichaam aan de buitenkant te beschermen voor wind, lucht, en vocht, en tegelijkertijd het vocht afkomstig van jouw lichaam naar de buitenkant te verdringen zodat jij niet te maken krijgt met opgehoopt zweet of onaangename temperaturen.

Door verschillende lagen aan te brengen in verschilledne samenstellingen ontstaan er dus ook verschillende soorten outfits met ieder zijn eigen belangrijke eigenschappen.

Zorg dat je de samenstelling bepaald aan de hand van je gewenste sportactiviteit om het maximale resultaat uit iedere workout te halen1

Wat is een goede stof verhouding?

Leggings worden onder andere gemaakt van viscose met elastaan, nylon, polyester, wol , katoen, en een aantal andere stoffen. De samenstelling van de stoffen geeft een goed beeld over de kwaliteit van de legging.

Polyester en nylon staan bekend om de duurzaamheid en kwaliteit. Deze stugge stoffen worden meestal aangevuld met een percentage spandex(elastaan) , wat zorgt voor de rekbaarheid op de leggings. Polyester en nylon zijn niet kreukbaar, sterk en zijn beide hydrofoob. Dit betekent dat de stoffen vochtafvoerend en waterafstotend zijn terwijl een stof als katoen juist vocht vasthoudt. Dit is een groot nadeel met betrekking tot zweetplekken tijdens een intensieve work-out. Omdat met name nylon zeer waterafstotend is droogt een nylon legging ook snel na het wassen. 

De beste work-out leggings bestaan over het algemeen uit een combinatie van de synthetische stof nylon aangevuld door een percentage spandex, waarbij het ideale percentage spandex tussen de 10 en 20% is. Dit wordt door de meeste specialisten gezien als de beste stofverhouding voor sportleggings.

Er zijn uiteraard voldoende uitzonderingen van hoogwaardige kwaliteit sportleggings bestaande uit een andere stofverhouding. Zeker wanneer je over de juiste kennis beschikt van de verschillende stoffen zijn er voldoende alternatieve te bedenken met bijvoorbeeld polyester. Voor degene die niet over deze kennis beschikken dient de stofverhouding: Nylon/spandex echter als een uitstekende richtlijn waarbij je verzekerd bent van een uiterst duurzame sportlegging die ook nog eens de vrouwelijke vormen flatteert.

Eigenschappen stoffen leggings

Viscose is een zachte, fijn en goed ademende stof die wordt gebruikt in het productieproces van een legging. Het nadeel is dat viscose snel kreukt, vandaar dat het vaak in combinatie met een stuggere stof wordt gebruikt 

Elastaan Oftewel spandex is een synthetische stof die zorgt voor de elasticiteit binnen de leggings. 

Nylon is een synthetische zachte stof, het droogt snel, het ademt goed en het houdt bacteriën tegen. Verder is Nylon duurzaam en kreukt het niet.

Polyester is een duurzame synthetische stof, en is bovendien een lichtgewicht.  Het nadeel van polyester is echter dat het niet snel droogt.

Katoen zorgt voor een zacht en comfortabel warm gevoel. Het nadeel is dat katoen vocht absorberend is.

Dames Sportleggings

Wat is een sweat-proof legging?

Een sweat proof legging laat geen zichtbare plekken achter gedurende het zweten en is hiermee zweet bestendig. Dit is geheel afhankelijk van de stoffen de legging gebruikt worden.

Een goed ademende en vochtafstotende legging voorkomt gênante zweetplekken tijdens het sporten. Katoen is een voorbeeld van een vocht absorberende stof en een katoenen legging is dan ook over het algemeen niet sweat-proof.

Kijk vooraf altijd naar de gebruikte stof verhouding om te weten of de sport leggings sweat-proof zijn. Nylon is een voorbeeld van een goed ademende stof die in de meeste gevallen sweat-proof is.

Hoe werkt een sweatproof legging

Wanneer vocht een stof raakt, stoot de stof het af of absorbeert het. Vocht absorberende stoffen nemen zweet op en houden het vast, terwijl vochtafstotende stoffen het naar buiten duwen.

In het geval van een sweat-proof legging spreken we vooral van vochtafstotende stoffen die het zweet buiten houden, onaangename geurtjes voorkomen en het belangrijkste, zweetplekken tegengaan.

Dames Sportleggings

Wat is een goed ademende legging?

Het vermogen van een legging om goed te ademen houdt in dat de leggings stofdeeltjes die bijvoorbeeld ontstaan wanneer we transpireren, door de stof van de legging laten ontsnappen.

Al onze sportleggings zijn voorzien van een goed ademende stof verhouding en zorgen hiermee voor het bevorderen van de sportieve prestaties en voorkomen zowel onderkoeling en oververhitting tijdens het sporten.

Hoe werkt een goed ademende sportlegging?

Naast het vermogen om stofdeeltjes door de stof te laten ontsnappen beschikt  het merendeel van de goed ademende leggings eveneens over het vermogen om lucht door de stof te laten ontsnappen.

Door het chemische proces dat ontstaat na het samenkomende van vocht en warme lucht afkomstig van de huid ontstaat er een differentiële druk, wat inhoudt dat de de warme en vochtige lucht naar de ‘koude’ buitenkant van de legging gedrukt wordt en hierdoor ontsnapt.

Omdat er tijdens het sporten vrijwel altijd een warmte- en vochtigheidsniveau aanwezig zijn kan deze vochtige en ongewenste lucht eenvoudig uit de sportlegging worden verdreven.

welke stoffen zijn goed ademend?

We weten nu dat een goed ademende legging de temperatuur reguleert waardoor je goed afkoelt tijdens het sporten en niet ‘oververhit’ raakt.

Nylon, polyester en een lichte katoenen stof  zijn voorbeelde van goed ademende stoffen die logischerwijs ook het meest worden gebruikt in de ontwikkeling van sportleggings. Toch is er tussen deze drie verschillende vezels een enorm belangrijk verschil.

Katoen is namelijk een natuurlijk vezel in tegenstelling tot de synthetische stoffen als nylon en polyester en werkt vochtabsorberend. Nylon en polyester daarentegen werken vochtafstotend en verweren vocht dus ook op een heel andere manier.

Omdat katoen het vocht namelijk in eerste instantie binnen laat en vervolgens uitdroogt wordt het zeer effectief afgevoerd op een manier die in eerste instantie lucht doorlaat en dus ook goed ademend. De warmte die vanuit je spieren wordt afgegeven verplaatst zich dus ook eenvoudig naar de buitenlucht waardoor de spieren niet oververhit raken.

Nylon en polyester stoten in eerste instantie vocht af maar zijn weldegelijk synthetische vezels die vaak gebruikt worden voor het  ontwikkelen van goed ademende leggings. De lichte stof bestaande uit deze synthetische laat namelijk voldoende lucht toe zodat ze optimaal zijn om intensieve work-outs mee uit te voeren.

corrigerende sportleggings

Wat is een corrigerende sportlegging?

Corrigerende sportleggings zijn speciaal ontworpen om een prachtig slank figuur te creëren waarbij cellulitis niet langer zichtbaar is omdat de huid wordt strak getrokken.

De leggings corrigeren met name de onderbuik, aanwezige cellulitis, de bovenbenen en de heupen. De onzekerheden in je figuur worden door de strakke leggings weggenomen door de druk die wordt uitoefent op ons lichaam. Dit zorgt ervoor dat het figuur prachtig slank oogt terwijl de vrouwelijke rondingen juist beter worden geaccentueerd. 

Een corrigerende legging heeft een flatterende werking op het figuur en is voor veel vrouwen de ultieme oplossing om onzekerheid over het lichaam weg te nemen.

Corrigerende leggings worden voornamelijk ontwikkeld op basis van duurzame synthetische stoffen zoals nylon en/of polyester waarbij een aanvullend percentage spandex dat wordt toegevoegd aan de sport legging ervoor zorgt  dat er voldoende rek op de legging zit.

Omdat je tijdens het sporten intensief aan het bewegen bent, is de sportlegging constant genoodzaakt met het lichaam mee te bewegen. Bij een sportlegging zonder rekbare stof zullen de vezelstructuur- en dichtheid al snel slijtage oplopen gedurende de workout, wat uiteraard ten koste gaat van de levensduur.

Corrigerende sport leggings worden door de meeste aanbieders tegenwoordig voorzien van een kwalitatieve four-way stretch waardoor jij de perfecte workouts kunt uitvoeren zonder hierbij slijtage op te lopen.

Heb ik een compressie sportlegging nodig?

Compressie leggings oefenen druk uit op het lichaam ter ondersteuning van onze gewrichten en andere kwetsbare delen van ons lichaam. Daarnaast zorgt compressie sportkleding voor het stimuleren van de bloedsomloop wat bijdraagt aan een sneller spierherstel.

Wat is een elastische sportlegging?

Elastische dames sportleggings zijn rekbare leggings voorzien van een stretchstof en zorgen ervoor dat jouw figuur goed naar voren komt en dat jij flexibel kunt bewegen tijdens het sporten.

Het overgrote deel van de sport sets bestaan uit elastische leggings waarbij waarvan de stof verhouding bestaat uit een rekbare stof in combinatie met een synthetische kunstvezel.

De populaire vezel spandex wordt veruit het vaakst gebruikt in de stof verhouding van dames sportleggings, en is verantwoordelijk voor de elasticiteit. Het perfecte percentage spandex ligt tussen de 10 en 15%.

Door het gewenste percentage spandex toe te voegen aan de fitness leggings zorg je ervoor dat ze niet afzakken en dat je niet wordt geremd in je bewegingsvrijheid. Dit werkt bevorderend voor de sportieve prestaties en zorgt ervoor dat de leggings lang mee gaan.

In een legging zonder rekbare stof die wordt gebruikt om in te sporten zal een constante druk op de vezels ontstaan tijdens onze bewegingen, wat slijtage op de vezels veroorzaakt. Hierdoor zullen de leggings op termijn doorschijnen, afzakken, of zelfs ladders veroorzaken.

Daarnaast wordt door de rekbaarheid nog wel eens de verkeerde maat ingeschat. De leggings passen zich perfect aan jouw lichaam aan waardoor een te kleine maat vaak de meest voor de hand liggende keuze is.

De leggings rekken vervolgens zodanig dat de stof op de rekbare plaatsen zo dun wordt dat deze doorschijnt. Squat proof leggings worden namelijk ontwikkeld vanuit het ideale percentage spandex in combinatie met een kwalitatieve synthetische kunstvezel.

Zorg dus dat je ondanks de hoge elasticiteit altijd de correcte maat kiest. De spandex is een perfecte toevoeging aan de vaak stugge en niet kreukbare andere gebruikte stoffen zoals nylon of polyester. De ideale stof verhouding bevat tussen de 10 en 15% spandex. 

Wat is spandex?

Spandex, is een synthetische vezel die bekend staat om zijn uitzonderlijke elasticiteit. Spandex wordt vaak aan de sportleggings toegevoegd vanwege de rekbaarheid en het bijzondere comfort. Spandex is in 1958 uitgevonden door chemicus Joseph Shivers “en is afgeleid van het woord: ”expandeert” wat uitbreiden betekend.

Waar wordt spandex van gemaakt?

Spandex is een synthetische polymeervezel. Dit Zacht en rubberachtig segment van polyester zorgt ervoor dat de vezel tot 600% kan uitrekken en vervolgens zijn oorspronkelijke vorm terugkrijgt.

Verliest spandex zijn elasticiteit?

Na veel slijtage en door de jaren heen verliest spandex uiteindelijk zijn elasticiteit. Maar als je de sportleggings op de juiste manier wast en droogt helpt het zijn vorm te behouden.

Innemen van elastische leggings

Elastische leggings rekken uit door de jaren heen wat leidt tot slijtage. Een elastische tailleband kan te groot worden, zelfs als je al die tijd op dezelfde maat blijft. Het innemen van een tailleband duurt slechts enkele minuten en zorgt ervoor dat de legging beter past en weer goed aanvoelt. Hiermee voorkom je het afzakken van de leggings

Knip de elastiek van de legging zo’n 5 tot 10 cm kleiner af dan je taillemaat, afhankelijk van wat je zelf het prettigst vindt. (Als je taille een stuk kleiner is dan je heupen, kun je de elastiek aan elkaar spelden zonder het overtollige materiaal af te knippen.) Vervolgens kun je hem boven je heupen omhoog trekken.

Wat is het nadeel van spandex?

Spandex kleeft aan het lichaam, laat de huid niet gemakkelijk ademen en is gevoelig voor warmte. Je kunt leggings met spandex het beste niet te heet wassen omdat de stof vervolgens zijn kwaliteit verliest. Door de spandex leggings te combineren met een stof als nylon creëer je echter de perfecte stof verhouding.

Leggings met spandex wassen

Spandex krimpt niet en is bestand tegen aanwezige vlekken op waterbasis. De meeste leggings met spandex produceren statische elektriciteit en kunnen hierdoor kreuken in een te hete droger. Je kunt spandex wassen in een wasmachine met universeel wasmiddel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
  0
  Winkelwagen
  Je winkelwagen is leeg